Komora chłodnicza to urządzenie powszechnie stosowane do przechowywania różnego rodzaju żywności, zapobiegająca szybkiemu psuciu się produktów spożywczych. Podstawowym zadaniem komory jest utrzymanie niskiej temperatury wstępnie zamrożonych świeżych produktów takich jak mięso, jaja, produkty mleczne, mrożonki, ryby, warzywa owoce i napoje.
Komory chłodnicze – kto powinien ich używać?
Jest to dość duża gama produktów spożywczych, więc aby przechowywanie ich było efektywne należy dostosować się do ich indywidualnych czynników powodujących ich psucie. Mięso jako produkt „martwy” rozpoczyna swój proces psucia tuż po uboju, ale na przykład owoce i warzywa są wciąż „żywe”, bo ich metabolizm zatrzymuje się dopiero po zbiorach i jeśli zależy nam na zachowaniu ich najwyższej jakości niezbędne jest przechowywanie jest w odpowiednich warunkach temperatury i wilgotności. Jeśli chodzi o wysoką jakość to jest to aspekt szczególnie ważny dla konsumentów. Do czynników, które najbardziej wpływają na ich wrażenia zmysłowe są smak, kolor, zapach i konsystencja. Aby zachować najwyższą jakość, którą szczególnie pożądają konsumenci stosuję różnorakie metody jej poprawy lub utrzymania podczas procesu przechowywania. Wśród nich możemy wyróżnić, chłodzenie, wysuszanie, solenie, konserwowanie w cukrze, wędzenie, puszkowanie, napromieniowanie i ochrona przed działaniem promieni słonecznych. Skupmy się jednak na chłodzeniu przy pomocy komory chłodnicze. Te urządzenia chłodnicze są najpopularniejszym sposobem przechowywania. Stosując do tego odpowiednie agregaty chłodnicze, możemy mieć wręcz pewność, że przechowywana przez nas żywność zachowa wszystkie najważniejsze dla klientów parametry. Warto również zadbać o odpowiednią wentylację. Obecność wilgoci w pomieszczeniach chłodniczych wpływa pozytywnie na zapobieganie wysychaniu chłodzonych produktów. Równie ważny jest skład powietrza zwłaszcza podczas przechowywania jabłek i gruszek w celu zachowania ich jakości, głównie prze zwiększenie ilości dwutlenku węgla w składzie.