You are currently viewing Dodatki do zdrowych koktaili – maca

Dodatki do zdrowych koktaili – maca

Bardzo popularne stały się ostatnio koktaile oraz smoothie przyrządzane w przenośnych blenderach działających na baterię. Zrobione z mrożonych owoców, orzechów i mleka roślinnego napoje dostarczają codziennej dawki witamin i minerałów. Co jeszcze można dodać do mieszanki, aby wzmocnić smak i prozdrowotne oddziaływanie? Okazuje się, że jest wiele możliwości.

Superfood – korzeń macy

maca organic bioPeruwiański sproszkowany korzeń ma wyjątkowe właściwości. Nie tylko zawiera wiele witamin i minerałów, ale także wszystkie potrzebne nam rodzaje białka. Wpływa pozytywnie na samopoczucie, wzmacnia odporność, wspomaga budowę mięśni. Kobiety wspiera w niwelowaniu nieprzyjemnych objawów menopauzy, a mężczyznom zwiększa potencję. Osobom starszym poprawia koncentrację i ogólne funkcje umysłu. Może też chronić przed osteoporozą, gdyż odpowiednie dawki tego korzenia wzmacniają kości. Jednak warto zwrócić uwagę na to, aby był to korzeń maca organic bio, gdyż korzeń ten pod inną postacią może nie posiadać tych wszystkich właściwości. Macę możemy kupić w proszku albo pod postacią tabletek. Najwygodniej jest jednak dosypać łyżeczkę proszku do zmiksowanych na świeżo owoców i spożyć jako koktail lub zmieszać proszek z jogurtem. Macę można połączyć z białkiem konopnym oraz spiruliną, co jeszcze bardziej wzbogaci nasz koktail. Smak maki jest rzeczywiście korzenny, dość intensywny, ale nadający koktailowi charakteru.

Korzeń macy wywodzi się z Peru i tam jest najbardziej popularny. Z proszku tego tworzy się również specjalny napój z mlekiem, a także można dodać do fermentowanej postaci tego napoju alkohol. Jednak dla Europejczyka ten suplement pozostaje egzotycznym dodatkiem i zwykle zaleca się ostrożność i umiarkowane stosowanie, bez przekraczania codziennej dozwolonej dawki.