W dzisiejszych czasach prawie każdy produkt, który kupujemy jest zapakowany w odpowiednie opakowanie. W większości przypadków jest to konieczne, ponieważ chroni ono zawartość przed uszkodzeniami, zabrudzeniami czy ułatwia transport.
Jakie są rodzaje opakowań?
Jednym z najtańszych opakowań stosowanych w wielu branżach jest pudełko kartonowe, które najczęściej jest wytworzone z surowców pochodzących z recyklingu. Są w nie pakowane produkty od kremów po duże lodówki. Produkcję takich rodzajów opakowań liczy się w milionach rocznie, ponieważ są powszechnie wykorzystywane. Opakowania tekturowe są także wykorzystywane w gastronomii, ponieważ nie wchodzą w reakcję z żywnością. Jeżeli interesuje nas producent opakowań małopolska jest regionem, do którego dostarcza on swoje produkty, ponieważ działa tu kilka dużych hurtowni oferujących taki asortyment. Poza kartonowymi opakowaniami, popularne są plastikowe, które także znalazły zastosowanie w gastronomiach, ale również w firmach produkujących świeże warzywa, wyroby garmażeryjne czy nawet w cukierniach. Są lekkie, przeźroczyste i wytrzymałe. Alternatywą dla plastikowych pudełek i kubków są styropianowe modele, które znacznie lepiej utrzymują temperaturę gorących posiłków czy napojów. Producenci zaczęli też wprowadzać na rynek opakowania wykonane z ekologicznych surowców takich jak na przykład trzcina cukrowa, która jest w całości biodegradowalna w ciągu dziewięćdziesięciu dni. Opakowania przeważnie są jednorazowa, dlatego warto ich używać z głową, a najlepiej wybierać ekologiczne.
Na rynku jest bardzo wiele rodzajów opakowań, które mogą mieć różne przeznaczenia. Zaliczyć można do nich także woreczki foliowe, które znajdziemy w każdym sklepie, a są prawdziwą zmorą ekologów. Zdecydowanie lepsze będą opakowania papierowe.