You are currently viewing Pyszne ciasteczka jaglane

Pyszne ciasteczka jaglane

Wiele kobiet piecze ciasta i ciasteczka w domu, ponieważ te zrobione własnoręcznie zawsze smakują lepiej niż sklepowe. Dzieje się to za sprawą składników, które zawsze są naturalne i świeże, więc mamy pewność co do tego, co jemy.

Jak przygotować ciasteczka z płatkami jaglanymi?

ciastka z płatków jaglanychMyśląc o ciastkach, większość z nas wyobraża sobie klasyczne, kruche ciasteczka maślane lub z cukrem. Do ich przygotowania potrzebna jest mąka pszenna, która jest bardzo uboga w cenne witaminy i minerały, więc lepiej zrobić bardzie wartościowy wypiek. Zdecydowanie lepszą propozycją są ciastka z płatków jaglanych. Powszechnie się uważa, że ciastka nie są zdrowe, bo zawierają dużo cukru i tłuszczu, ale kiedy zrobimy je w zdrowej wersji, to będziemy mogli je spożywać bez wyrzutów sumienia. Płatki jaglane powstają w wyniku zgniecenia całych ziaren prosa, które są nieprzetworzone i zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Wykonanie takich ciastek jest bardzo proste i zajmuj dosłownie kilka chwil. Wystarczy przygotować  porcję płatków jaglanych, jajko, masło lub dowolny tłuszcz, cukier i odrobinę mąki, na przykład jaglanej lub owsianej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i zagnieść cisto. Później wystarczy ciasto rozwałkować i wykroić kształty ciasteczek, które należy upiec w piekarniku w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Ciasteczka zawsze szybko się pieką, więc wystarczy im maksymalnie dziesięć minut. Ciastka z płatków jaglanych są wyjątkowo kruche i delikatne w smaku.

Jeżeli chcemy zrobić ciastka w wersji dietetycznej, to wystarczy zmniejszyć porcję cukru lub zastąpić go cukrem trzcinowych albo miodem. Po upieczeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilkanaście dnia i zawsze będą świeże.