Każdy, kto gotuje w domu, ma z pewnością jakieś naczynia, przybory i zestaw garnków, dzięki którym może coś przygotować. Jednak często naczynia wykorzystywane w domu, zacznie się różnią od tych stosowanych w gastronomii.
Jaka powinna być patelnia?
Smażenie jest jedną z najpopularniejszych obróbek termicznych, jakim jest poddawane jedzenie. W ten sposób najczęściej przygotowujemy kotlety, naleśniki, placki czy nawet dania duszone. W kuchniach restauracyjnych, dania przygotowuje się w dużych ilościach, więc potrzebne są specjalne naczynia, które będą spełniały wymogi takiego miejsca. Do smażenia najlepsze są patelnie dla gastronomii, które mają grube dno, pozwalające na dłuższe utrzymanie wysokiej temperatury i mogą mieć wysokie brzegi. Istnieje kilka rodzajów patelni, które służą do przygotowywania naleśników, smażenia kotletów czy duszenia gulaszu. Najczęściej są one wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż jest on trwałym materiałem, który łatwo utrzymać w czystości. Ponadto jest odporna na zarysowania, więc będzie długo służyła. Patelnie stosowane w gastronomi mają znacznie większy rozmiar, z uwagi na dużą ilość porcji przygotowywanych jednocześnie. Poza stalowymi patelniami, dostaniemy także aluminiowe, porcelanowe i z powłoką teflonową. Kucharze często wykorzystują woki, które są dość głębokimi patelniami, na których najlepiej się przygotowuje risotto i potrawy kuchni chińskiej. Profesjonalne patelnie możemy kupić w sklepach z wyposażeniem dla gastronomii w atrakcyjnych cenach.
W każdej kuchni powinny się znaleźć przynajmniej trzy patelnie, z czego każda innego rodzaju, aby umożliwić przygotowywanie różnych potraw. Najlepiej wybierać ciężkie patelnie, które są lepsze jakościowo i lepiej się sprawdzają przy częstym stosowaniu.